Stadgar


Stadgar för Koloniföreningen Täppan i Lund (802503-2445), Antagna vid årsmötet 11 maj 2025 och gäller därefter


§ 1 Namn och säte

Föreningens namn är Koloniföreningen Täppan, organisationsnummer
802503-2445. Föreningen är en allmännyttig ideell förening som har sitt säte i Lunds kommun.


§ 2 Ändamål

Föreningen har till ändamål

  • att verka för ett ökat samarbete och god gemenskap mellan medlemmarna i deras egenskap av trädgårdskolonister,
  • att i övrigt på bästa sätt främja och tillvarata medlemmarnas intressen i deras egenskap av trädgårdskolonister,
  • att ansvara för skötsel och underhåll av den mark som kommunen upplåter åt föreningen och av de byggnader som föreningen och dess medlemmar brukar, oavsett om de ägs av Lunds kommun eller föreningen.


§ 3 Ordningsregler

De ordningsregler och den miljöpolicy för kolonilotter i Lunds kommun som Lunds kommun fastställer är en del av arrendeavtalet. Koloniföreningens styrelse antar vidare trivselregler som kompletterar kommunens ordningsregler och miljöpolicy. Föreningen ska tillse att hälsoskydd och renhållning sköts inom området samt främja ordning inom området.


§ 4 Medlemskap

Den som arrenderar en kolonilott inom föreningens område ska vara medlem i föreningen och betala en medlemsavgift vars storlek beslutas av årsmötet. Årsmötet eller ett extra årsmöte, som utlysts enligt stadgarna, kan besluta om ett extra bidrag till föreningens verksamhet om det krävs.


Medlemmen är skyldig

  • att betala medlemsavgiften senast sista januari varje år och extra bidrag till föreningens verksamhet enligt årsmötets beslut och styrelsens anvisningar,
  • att sköta den kolonilott som medlemmen arrenderar,
  • att följa föreningens stadgar och trivselregler samt de ordningsregler och den miljöpolicy som Lunds kommun fastställer,
  • att bistå föreningen i dess ansvar för skötsel och underhåll av den mark och egendom som föreningen gemensamt disponerar.


Medlemmen kan uteslutas ur föreningen efter beslut av styrelsen

  • om medlemmen inte betalar medlemsavgiften eller ett extra bidrag till föreningens verksamhet enligt ett årsmötesbeslut,
  • om medlemmen bryter mot dessa stadgar, eller gällande arrendekontrakt, inklusive ordningsregler och miljöpolicy för kolonilotter i Lunds kommun, eller föreningens trivselregler eller i övrigt av föreningen utfärdade föreskrifter,
  • om medlemmen allvarligt motarbetar föreningens ändamål.


§ 5 Årsmöte

Årsmötet är föreningens högsta beslutande instans. Varje medlem äger rätt att delta i årsmötet och har där en röst. Medlemmen kan uppdra åt en annan, myndig familjemedlem att utöva sin rösträtt vid årsmötet. Med familjemedlem jämställs make/maka eller sambo samt föräldrar, syskon och barn. Ordinarie årsmöte ska hållas årligen före maj månads utgång. Kallelse ska ske senast tre veckor före årsmötet, via e-post och anslagstavlor på området.

Styrelsen har förslagsrätt och medlemmarna har motionsrätt till årsmötet. Motioner ska vara skriftliga och inkomma till styrelsen senast den sista februari. Styrelsen ska yttra sig över inlämnade motioner. Handlingarna till årsmötet ska göras tillgängliga för medlemmarna senast två veckor före årsmötet.

Vid det ordinarie årsmötet ska följande ärenden förekomma:

  1. Mötets öppnande och fastställande av dagordning
  2. Fastställande av röstlängd
  3. Val av ordförande att leda mötet
  4. Val av protokollförare
  5. Val av justerare tillika rösträknare
  6. Fråga om kallelse skett i behörig ordning
  7. Styrelsens förvaltningsberättelse och ekonomisk redovisning
  8. Revisorernas berättelse
  9. Fastställande av balansräkning och resultaträkning
  10. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen
  11. Behandling av motioner och förslag
  12. Beslut om arvode för styrelse och revisorer
  13. Fastställande av budget och avgifter
  14. Fastställande av antal styrelseledamöter
  15. Val av ordförande, ledamöter och suppleanter
  16. Val av revisorer och revisorssuppleanter
  17. Val av ombud till Lunds Kolonisters Centralförening (LKC)
  18. Val av valberedning
  19. Mötets avslutande


Alla frågor vid årsmötet avgörs genom enkel majoritet och öppen omröstning, om inte stadgarna anger annat. På begäran av en röstberättigad mötesdeltagare kan dock val ske med sluten omröstning. Vid lika röstetal har ordföranden för mötet utslagsröst. Vid val avgörs dock lika röstetal genom lottning.

Styrelsen ansvarar för att protokoll förs över årsmötet samt för att medlemmarna informeras om årsmötesbesluten. Medlemmarna har rätt att läsa årsmötesprotokollet.


Styrelsen har rätt att kalla föreningens medlemmar till extra årsmöte. Styrelsen ska också kalla till extra årsmöte på begäran av revisorerna eller när minst en femtedel av samtliga röstberättigade medlemmar skriftligen begär detta för visst angivet ändamål. Vid extra årsmöte ska endast de ärenden som framgår av kallelsen behandlas.


§ 6 Styrelse

Styrelsen består av ordföranden och minst tre ledamöter samt två suppleanter. Ordföranden väljs av årsmötet. Antalet ledamöter fastställs av årsmötet. Ordföranden och ledamöterna väljs för två år, så att hälften av ledamöterna utses vartannat år. Suppleanterna väljs för en tid av ett år.

Styrelsen ska hålla konstituerande sammanträde inom 14 dagar efter det ordinarie årsmötet. Vid detta möte ska styrelsen utse föreningens firmatecknare.

Styrelsen är beslutsför då minst halva antalet ledamöter är närvarande.


§ 7 Räkenskaper, revision

Föreningens räkenskaper omfattar tiden från och med den 1 januari till och med 31 december.

Föreningens räkenskaper och förvaltning ska fortlöpande granskas av två revisorer vilka väljs av årsmötet för två år. Minst en revisorssuppleant väljs för en tid av ett år.

Revisorerna ska ha tillgång till styrelsens protokoll.


§ 8 Stadgeändring

Beslut om ändring av stadgarna fattas av årsmötet med minst 2/3 majoritet.

Årsmötet avgör från vilken tidpunkt ändringen ska gälla.


§ 9 Upplösning

Beslut om upplösning av föreningen ska fattas av två på varandra följande årsmöten, varav ett ska vara ordinarie. Vid vartdera mötet ska beslut fattas med ¾ majoritet.

Vid upplösning tillfaller föreningens tillgångar ändamål som gynnar kolonirörelsen.